Updated 02-Maj-2020

Baronessan Ewy von Korff-Rosqvist

Ewy Rosqvist tävlade för Mercedes-Benz och vann stora framgångar i internationella rallyn och hastighetstävlingar.

Den före detta tävlingsföraren, är idag ambassadör för varumärket Mercedes-Benz.

Ewy Rosqvist och Ursula Wirth

Vann överlägset i 1962-års "Touring Car Grand Prix of Argentina".

Triumf för Mercedes-Benz 220 SE i Argentina

1962 vann samma fordon för första gången alla sex deltävlingar i följd i "Touring Car Grand Prix of Argentina". De två svenskorna satte därmed nytt rekord.

220 SE med startnummer 711

Fordonet som Rosqvist och Wirth körde i mål med, är mycket litet modifierad och närapå identisk med den ur produktionen levererade W111-serien.

Daimer-Benz firar framgången i Stuttgart

Från vänster: Baronessan Ewy von Korff-Rosqvist, vd:n Walter Hitzinger, Ursula Wirth och Karl Kling, tävlingsansvarig.

Om hemsidan

Biografi

 • Lantbrukardotter

  Född 1929 i Ystad, Sverige. Arbetade som veterinärassistent. Fick stor erfarenhet av körning på långa och dåligt byggda vägar. 1960 tävlade hon i Viking Rallyt i Norge i en Volvo PV 544, tillsammans med svägerskan och kartläserskan Anita Rosqvist..

Karriär

 • En av Mercedes-Benz få kvinnliga tävlingsförare

  1954 deltog Ewy i sitt första rally: “det var så roligt att jag beslöt att så snart som möjligt delta som förare eller kartläsare i ett rally”. I Argentinska Grand Prix stod hon på toppen av sin karriär.

Framgång

 • Ewy började för Volvo 1958

  När Ewy tog steget över till Volvo 1958, växte framgångarna. Privatekonomin och yrket som veterinärassistent blev lidande, då hon ännu inte kunde försörja sig på tävlingsverksamheten. Med bättre placeringar tilltog inkomsten från prispengarna.

Saab åren

html/biography_saab.html

 • Saabs vinnande team

  De första större framgångarna, uppnåddes när Ewy bytte till Saab under 1957. Med svägerskan och kartläsaren Anita Rosqvist-Borg, tog man en första placering i "Rally Viking" (Norge) med en Saab 93.

Så roligt

html/biography_first_races.html

 • Framgången sporrade mig mer

  Från första början tävlade Ewy med sina privata bilar. Hon körde Fiat, Volkswagen och MG. 1956 kom hon på 5:e plats i "Mobilgas Ekonomilopp" med sin MG Magnette. Ewy skriver: "Ibland gick det bra och jag kunde placera mig hyggligt, ibland gick det alldeles på tok. "

Bok

html/images/EWYROSQVIST.com_1963_Book_Fart-fran-borjan-till-slut.jpg

 • Fart från början till slut

  Ewy Rosqvist skrev en bok om tävlingen i Argentina 1962 och 1963. Den kom ut i Sverige på Berghs förlag: "Fart från början till slut". En raritet, svår att hitta, men väldigt läsvärd. Sök på Bokbörsen. Även en tysk förlaga fanns på Copress-Verlag 1963.

Ambassadör

 • Sedan 1954 delaktig i motorsport

  Ewy är nära förenad med Mercedes-Benz, som en ambassadör för bilmärket och motorsport. Hon är också en populär gäst på "Mercedes-Benz Classic events".

Press

 • Journalisternas favorit

  Ewy Rosqvist var tidningarna favorit under tävlingsåren, som den framgångsrika kvinna hon var. Även idag intervjuas Ewy om motorsport, deltar i radio och tv-program.

Besök en annan hemsida om Ewy

Skådespelerskan Sofia Brattvall personifierar 1962 års Ewy Rosqvist

- Med intervjuer av människor i Argentina som kommer ihåg och träffade Ewy och Ursula, vill vi skapa en känsla av att allt kommer till liv igen, med röster och bilder från deras ungdom.

- Jag vill att tittaren ska vara där, 1962, även om det samtidigt ges en möjlighet att reflektera över själva livet, tiden som går förlorad, hur man kan bevara ett minne och att bli förvånad över historiens kraft, säger regissören Milla Bergh.

Källa till bild:
Från inspelningen av "My racing Heart" i Argentina 2020 på Fangios "Race Track" i Balcarce.

Läs mer

Gå till toppen av sidan