Updated 09-Maj-2020

Besök en annan hemsida om Ewy

Skådespelerskan Sofia Brattvall personifierar 1962 års Ewy Rosqvist

- Med intervjuer av människor i Argentina som kommer ihåg och träffade Ewy och Ursula, vill vi skapa en känsla av att allt kommer till liv igen, med röster och bilder från deras ungdom.

- Jag vill att tittaren ska vara där, 1962, även om det samtidigt ges en möjlighet att reflektera över själva livet, tiden som går förlorad, hur man kan bevara ett minne och att bli förvånad över historiens kraft, säger regissören Milla Bergh.

Källa till bild:
Från inspelningen av "My racing Heart" i Argentina 2020 på Fangios "Race Track" i Balcarce.

Läs mer

Stort evenemang - 50 års jubileum - 2012

Den 4 november firar vi den exakta 50-årsdagen av Ewy Rosqvists och Ursula Wirths sensationella seger i Argentinas GP 1962. En hög-hastighetstävling på allmän väg som de vann i en Mercedes-Benz 220 SE med en segermarginal på 3 timmar, 8 minuter och 25 sekunder.

Ewy Rosqvist von Korff, som Ewy heter numera, kommer att närvara och vi visar en bearbetad, tysk originalfilm från 1964 “Jagd auf heissen Strassen”, som Ewy själv refererar. Efter filmen kommer Ewy att svara på eventuella frågor.

På plats kommer en samtida, tävlingsutrustad Mercedes-Benz 220SE att finnas. Genom Mercedes-Benz Sverige AB:s försorg har vi fått låna den från Mercedes-Benz Classic Center i Stuttgart. Bilen kommer också att ställas ut på Gran Turismo Bilmässan 15-18 november. Vi ses 14:00 i Gjuteriet på Nacka Strandsmässan Augustendalstorget 6, Nacka Strand. Mercedes-Benz Sverige AB bjuder på enkel förtäring.Endast för inbjudna, begränsat antal platser, först till kvarn och endast efter föranmälan. Mercedes-Benz Klubben Sverige och Mercedes-Benz Sverige AB hälsar er välkomna!

Source: Inbjudan från Mercedes-Benz Klubben Sverige

Dekoration på motorhuven
Från museet i Stuttgart, stora pokalen från Argentina 1962, Ewys hjälm, tävlingsskor och tävlingsoverall.
Plats
Nacka Strand, Stockholm
Foto
© Mats Brunberg
 

Blogg

Filmkväll hos Skövde Motorveteraner

Ett mycket trevligt besök hos Skaraborgs Motorveteraner i Skövde.
90 personer kom den vackra lördagkvällen och Ewy gjorde ett bejublat framträdande. Volvoklubben vid Volvo Skövdeverken deltog också där vi lånat lokalerna. Då det var en bit att åka, bodde vi över på Billingehus i Skövde. Mercedes-Benz i Akalla, Stockholm hade lånat ut en mycket komfortabel och kul bil att köra - C-Klass 220 CDI from 2015.

Förutom den efterfrågade filmen om Argentina 1964 "Det är inte värt att stanna", blev det premiär för min nya film om Ewys tävlingstid innan Mercedes, 1954-62 - "Ewy Rosqvist-European Ladies Rally Champion". Den kommer framöver på Youtube.

På bilden från vänster: Mats Brunberg, Jan Lundin och så Ewy själv.

Ewy berättar om tävlingsåren 1954-62

Vi (jag och Jan Lundin) gjorde ett nytt hemmabesök hos Ewy. I april är vi bjudna till Skaraborgs Motorveteraner i Skövde, att visa film och berätta. Även Volvoklubben kommer att delta, så jag ville ha lite mer material om tävlingstiden innan Mercedes-Benz kom in i bilden 1962. Spelade in en film, där Ewy berättar om tävlingsåren 1954-62, då hon bl a tävlade med Fiat, Volkswagen, Saab och Volvo.

Filmen kommer att kunna ses på YouTube framöver. Den är strax under 20 min.

Vi "hittade" också mycket nytt spännande material ur Ewys arkiv. Bl a den fina bilden ovan.

Per Gillbrands Motorshow

Förbränningsmotorns utvecklingshistoria. En upplevelse i ljud och doft. Per Gillbrands världsunika föredrag och demonstration av olika motorers utveckling. En mullrande show utlovas.

Detta är sista tillfället att uppleva demonstration av motorernas utveckling i våra bilar, motorcyklar och flygplan. En tidsresa från 1700-talet fram tills idag. Ett 20-tal egenhändigt byggda och ljudligt fungerande modeller kommer att presenteras och köras.

Filmvisning Mercedes-Benz Akalla, Stockholm

Vi blev inbjudna att visa filmen om Ewy Rosqvists tävlingsframgångar. "Mercedes-Benz hade stora rallyframgångar i Argentina på sextiotalet. Inte mindre än tre år i rad tog Mercedes hem vinsten i det som sades vara världens tuffaste höghastighetstävling på landsväg. 1962 var det den banbrytande och legendariska rallyföraren Ewy Rosqvist som satt bakom ratten och vann i överlägsen stil tillsammans med Ursula Wirth. Nu har vi äran att tillsammans med Ewy Rosqvist, visa Mercedes egen, unika film om loppet, kommenterat av Ewy själv i egen hög person.

Bilsportarvet

Bilsportarvet är ett projekt som har startats av Svenska Bilsportförbundet för att bevara den svenska bilsporthistorien genom att skapa ett bilsporthistoriskt arkiv. Till projektet har knutits en ideell arbetsgrupp som bland annat hanterar insamlandet av material som testamenterats eller skänkts till arkivet. Materialet registreras i en databas och beroende av vilken typ av material det handlar om så digitaliseras det, kopieras, arkiveras. I viss mån publiceras eller visas materialet upp via arkivets egen hemsida www.bilsportarvet.se eller i förekommande fall i samband med utställningar, mässor eller liknande. Bilsportarvet och det bilsporthistoriska arkivet ägs och finansieras av Svenska Bilsportförbundet.

Firar Ewy 85 år

När Ewy fyllde 85 år i början av augusti, ville hon inte ha någon uppvaktning. Min kompanjon Jan Lundin och jag tyckte det var dags nu, att ändå visa vår uppskattning. På väg till en annan restaurang, en regnig eftermiddag i slutet av oktober, passerade vi Eriks Bakficka på Östermalm. Det blev lyckat!

Ewy, Stockholm 2012

Den 29 februari 2012 träffade vi Ewy i hennes lägenhet på Strandvägen, Stockholm. Vi skulle spela in en film. En film som var uppstarten på ett långt samarbete med Ewy. Jan Lundin, min kompanjon i "Ewy-projektet", hade hittat en 16 mm kopia 2011, på Europas största gammelbils marknad, Veterama i Mannheim.
Filmrullen var på tyska och beskrev en tävling i Argentina 1964, som Ewy deltog i, "Argentina Grand Premio 1964". Filmen blev upprinnelsen till att hela det här "projektet" blev av.

Jan Lundin ringde mig i dec 2011, Han hade hört att jag spelat in en film om Ewy och hennes 80-årsdag på Kornettgården utanför Linköping. Jag tände givetvis på idén. Filmning är bredvid Mercedes-Benz intresset (W111), min största hobby.

Vi tänkte att Ewy, som körde tävlingen på den tiden, skulle kommentera vad hon såg på bild, som komplement till den annars lite torra tyska speakern, som få förstod vad som sas.

Det handlar om en riktigt bra roadmovie: - Jagd auf heißen Strassen. En fantastisk välproducerad film från 60-talet, beställd av Daimler AG (Mercedes-Benz), producerad av Cinecontakt AG i Berlin.

Filmen har blivit en succe! I två års tid har vi "turnerat" och visat denna, med Ewy närvarande.

 

 

Ewy, Köping 2012

Köping är en industristad med stolta traditioner. De mekaniska verken, uppkallad efter staden - Köpings Mekaniska Verkstad (KMV) - grundades 1856. Redan 1926 började de tillverka växellådor för AB Volvo. I ett industriområde, där en gång Köpings Mekaniska Verkstad låg - ligger är idag ett fascinerande bil-och teknikmuseum.

Ewy besökte museet 2012. Filmen "Auf heißen Strassen". I omarbetad version heter den "Det är inte värt att stanna", visades. Ewy svarade på frågor efter visningen. 130 personer kom för att se filmen och träffa Ewy. Publikrekord på museet!

Till toppen av sidan