Updated 08-Maj-2020

Biografi om baronessan Ewy von Korff-Rosqvist

Född 1929 i Ystad, Skåne. Dotter till en lantbrukare. Lärde sig köra bil i tidig ålder. Det första fordonet var en Mercedes-Benz 170 S, köpt till henne av far sin.

I arbetet som veterinärassistent, erhöll Ewy stor erfarenhet av körning på långa, dåligt byggda vägar: "Jag hade redan tagit körkort i Stockholm. Nu åkte jag stolt omkring med min fina bil, nästan alltid på grusvägar. För det mesta måste jag söka upp avsides liggande gårdar. Bönderna ringde till veterinär Pålsson och beställde en assistent. Vi fick vårt "dagschema" och en termos med sperma från utvalda tjurar. Den måste hålla en temperatur under 5° C, annars var den värdelös. Dessa termosbehållare stod färdiga varje morgon så att vi kunde ge oss i väg genast. Mina tre kamrater och jag måste varje dag färdas mellan 150 och 200 km och nästan hela tiden på grusstigar och över åkrar", förklarade Ewy Rosqvist i sin bok (Fart från början till slut, Bergs förlag 1963).

År 1954 Rosqvist upplevde sin första rally. Som passagerare i Midnattssolsrallyt, som hennes make och far tävlade i. - Det var så roligt att jag beslöt att så snart som möjligt delta som förare eller kartläsare i ett rally, berättade den kvinnliga tävlingsföraren. Och faktiskt - två år senare, fann man den unga kvinnan själv på startlinjen i Midnattssolsrallyt.

Ewy Rosqvist vann 1959 den kvinnliga klassen i det europeiska rally mästerskapet i en Volvo. Tre år senare, våren 1962 köptes Ewy över att bli förare i Mercedes-Benz tävlingsteam.

Källa: Daimler AG

Första åren

- Jag deltog i mitt livs första rally tillsammans med min svärfar och min man. Jag var "tredje mannen" och det var "Midnattssolsrallyt" 1954. Min svärfar körde mycket bra.

Läs mer

Mercedes-Benz

Från 1962, var Ewy den enda kvinnliga tävlingsföraren som på den tiden tävlade för Mercedes-Benz teamet. Tillsammans med Ursula Wirth vann de samma år "Gran Premio in Argentina" och skapade stor sensation.

Läs mer

Till toppen av sidan