Updated | 02-Dec-2014

Mercedes-Benz Akalla, Stockholm. Bilfestival.

Nu har vi äran att tillsammans med den legendariska rallyföraren Ewy Rosqvist visa Mercedes egna, unika film om det lopp hon vann i Argentina 1962. Ewy kommer själv att vara på plats för att kommentera filmen. Varmt välkommen!

Mercedes-Benz 170 S 1950

Jan Lundins vackra Sedan. Ett fordon som brukas flitigt året runt.

Omsvärmad rallyförare

Vepa med bild från 1962. Ewy bättrar på läppstiftet under tävlingen i Argentina.

220-klenoder i bilhallen

Från vänster den svarta 220 SB 1961 som Ewy färdades i till filmvisningen. Monte-Carlo replikan (220 SE 1965) av Ewys vinnande bil 1963, ägs numera av Gunnar Dackevall, men byggdes om och renoverades för 2014 års Monte-Carlo Historique av Team Bjerkborn.

Filmvisning för inbjudna gäster

Genom utskick via mail och annons i dagspressen inbjöds allmänheten att närvara på eventet och visningen av filmen om Ewys framgångar i Argentina.

Raritet från förr

Mercedes-Benz 220 Sb från 1961 är utrustad med barskåp och ägs av Orla Christensen, Rånäs. Bilen används gärna för körning vid speciella tillfällen.

Vinnarbilen Monte-Carlo 1963

Byggd 2008/2009 för historisk racing av Bengt Winqvist. År 2013/14 byggdes den om till en identisk replica av Ewy Rosqvists vinnarbil 1963. Bilen hade ”roll out” vid starten från Stockholm den 23:e januari 2014. Ewy ”döpte” och önskade lycka till. Kördes framgångsrikt av Åke ”Bryggaren” Andersson med co-drivern Anna Sylvan med en 113:e plats som bästa svenska ekipage.

Vi hade bara bilbälten och speciella stolar som säkerhetsutrustning!

Den gick ju perfekt!

- Varför fick du köra modell 220 och de andra 300?
- Jag var ju kvinna och skulle inte ha så bra bil som killarna! Men där fick de ju stryk i alla fall.
- Tyvärr så förlorade jag en av mina kollegor som körde ihjäl sig. Det var hemskt. På andra sträckan kom det vilda hästar, han väjde, slog runt och bröt nacken. Efter andra etappen kände jag att jag inte kunde fortsätta. Jag sa till fabriken att det här går inte, men fick svaret: "du skall fortsätta! Du leder, du måste fortsätta!". Det var bara att stå på gasen igen och sedan gick det ju bra.

Ännu en uppskattad filmvisning

Roelof Lamberts (VD Mercedes-Benz Stockholm) avtackar Ewy för visat intresse att närvara och svara på frågor från publiken i samband med filmvisningen.

På fredag den 28 november åker Ewy med brodern Gert till Stuttgart för att ta emot Mercedes Formel 1 förare.
- Det är glädjande att det gått så bra för killarna (Lewis Hamilton och teamkollegan Nico Rosberg), att de vunnit världsmästerskapet, säger Ewy.

Go to top of page